5.2.09

Anèmia ferropènica en consulta naturista


En un anèmia s’ha de tenir en compte sobretot la dieta, primer hem de saber perquè tenim anèmia. Varies causes ens poden portar a un quadre anèmic; mala alimentació, poc variada, dieta vegetariana mal planificada, dieta molt rica en fibra, pendre infusions de poleo o té ( tanins impedeixen l’absorció del ferro) o bé perquè el nostre organisme és incapaç de fabricar prou glòbuls vermells i hemoglobina per una intervenció quirúrgica o per altres raons fisiològiques.
Totes aquestes possibles raons les hem de trobar amb el que nosaltres sabem i consultar al endocrino com solucionar el problema segons l’analítica en que ens trobem. Hi ha diferents tipus d’anèmia i cada una s’ha de tractar d’una manera diferent. Quan la hemoglobina és molt baixa, no n’hi ha prou en fer dieta, sinó que hauria d’haver una suplementació durant uns mesos, normalment solen ser 6 mesos depèn de cada cas i depèn del professional que tinguem al davant.

S’ha de fer una dieta equilibrada, però sobretot variada, perquè així assegurem al màxim la falta d’algun nutrient que ens pot ser essencial en moments de debilitat i per fer prevenció.

S’ha de dir, i vaig llegir fa poc, que durant l’època fèrtil de la dona, ens hauríem de suplementar de ferro (supervisada per un professional evidentment) sempre.
Molta gent té anèmia i no ho sap i doncs es pensa que està deprimida, bé, lo important és fer-se analítiques i sabem lo que tenim i lo que deixem de tenir. El que és clar és que el ferro és essencial per a una vida sana i equilibrada; és l’encarregat d’oxigenar les cèl·lules del nostre organisme. Cuidar-nos, està a la nostra abast.

La fibra alimentària que es troba bàsicament en el món dels vegetals impedeix la absorció del ferro, d’altra banda, no podem deixar de prendre fibra perquè ja se sap tots els avantatges que té ( prevenció de càncers intestinals, prevenir estrenyiment, regula el transit intestinal). Com més fibra es pren, més aigua necessita el cos, perquè la fibra soluble necessita l’aigua (per solubilitzar-se obviament), perquè la fibra s’eixampli i faci les seves benèfiques funcions. Amb el problema del ferro, tot es soluciona, si prenem la fibra fora dels àpats principals, per exemple, si al matí hem pres la suplementació de ferro, doncs fins a mitja tarda o fins el vespre no fer menús on predomini el regne vegetal.
Això ho farem sense deixar de prendre 5 racions diàries de fruita i verdura ( 5 racions diàries entre les verdures i les fruites del dia). Hem de pensar que els aliments integrals contenen més fibra que els “descasquerats o blancs”.
Tampoc cal preocupar-nos massa sobre la fibra i el ferro, sinó que hem de ingerir fibra però de forma palatina i no de forma brusca per no “espantar” al ferro.
L’alcohol i el vinagre ( àcid acètic ) ens impedeix l’absorció del ferro, a part que provoquen descalcificació i problemes articulars.

RECOMANACIONS generals
- Escollir tots els aliments rics en ferro. Si la anèmia es provocada per un ferro baix, d’altra banda, també s’ha de incorporar vitamina B 12 i àcid fòlic, en general, vitamines del grup B, això ho podrem trobar a la llevadura de cervesa.
- Prendre aigua de mar. És miraculosa, no només perquè és antianèmica sinó perquè se sap que és un remei que funciona molt bé en molts aspectes.
- Orotato de ferro, també es pot prendre amb l’aigua de mar.
- Si la persona fa molt d’exercici físic, el cos necessita més ferro.


ALIMENTS RICS EN FERRO
Albercoc i raïm
“Buey” / corder o xai
Remolacha
Judia pinta vermella (té forma de ronyó)
Melassa / mel
Bròcoli
Achicoria
Llenties
“Ortiga”
Quinoa (és un cereal)
“Centeno” (és un cereal)
Espinacs
Maduixes
“Pasto de trigo”à s’utilitzen les fulles de l’herba
Soja
Bledes
Canonges
Algues: dulse (sobretot) i la spirulina
Fruits secs : ametlles i festucs ( en castellà, pistachos)

EVITAR : té, salvado de trigo, alcohol.

Important : combinar vitamina C + FERRO + vitamines del grup B (es troba en el “germen de trigo”, en el peix blau, llevadura de cervesa i en les carns).


AJUTS
Sabem que la vitamina C en dosis no molt altes, ajuda a l’absorció del ferro. De manera, que és molt recomanable, en el cas, de suplementar el ferro, en el moment de prendre el comprimit de ferro, prendre un suc de taronja natural o un kiwi, un parell de mandarines. Altres ajuts que ens poden anar molt bé és prendre carn en els àpats o producte animal perquè se sap que la metionina (aminoàcid, que es troba en els productes càrnics entre d’altres aliments) ajuda a absorbir millor el ferro. Això ho podríem fer per exemple, fent pèsols amb talls petits de pernil del país.
També ens pot ajudar, ingerir fruita fresca en els àpats, ja que l’àcid tartàric i el màlic que es troben en les pomes, però en general en les fruites, també ajuden a la biodisponibilitat del ferro.
La lisina (aminoàcid) també procura augmentar l’absorció del ferro no hemo o ferro vegetal.
El cobre, com a oligoelement, també ens ajuda.
TOTES AQUESTES AJUDES LES HEM DE PRENDRE EN EL MATEIX ÀPAT PER APROFITAR-HO TOT MILLOR.


SUPLEMENTACIÓ DE FERRO
Suplementar el ferro o no dependrà, de la anèmia, la causa i segons el criteri del metge.
És interessant l’ HEMA – PLEX II perquè a part de tenir ferro, té la vitamina c i vitamines del grup B entre d’altres minerals o oligoelements com el cobre.
D’altra banda, també pots prendre “quelato de ferro” que va bé o el Floradix, però el Floradix és més per manteniment o per prevenir anèmies. Tot això són alternatives al ferro de farmàcia, com potser el ferro-gradumet, que dóna estrenyiment i acidesa o reflexa esofagàstric.