6.7.09

L'acidesa té importància

Hi ha situacions al llarg de la vida que podem tenir una mica o més de refluxe esofàgic, una de les situacions fisiològiques és durant l'embaràs, el fetus pressiona contra l'estómac i el sistema digestiu es situa més amunt que el normal, en principi com és una situació temporal, no s'ha de preocupar sempre que aquest no sigui molt pronunciat. La alimentació juga un paper molt important per prevenir i per tractar-ho, cada cas és diferent, sobretot en el cas que hi hagi obesitat serà important baixar de pes ja que si es persisteix aquesta situació pot haver molta inflamació de l'esòfag i petites ulceracions que poden sangrar si no es tracta, sobretot obesitat abdominal.
Com sempre, la prevenció és el millor que podem fer, per tant, serà tant important tenir una bona salut intestinal (flora intestinal equilibrada), no abusar d'aliment molt precuinats, fregits, aliments molt greixosos i aliments que costin molt de pair i deixar les presses.
Per això, entre altres motius, és tant important menjar relaxat i a poc a poc, en un entorn favorable. Menjar sempre pendent del que menjem, evitar les distraccions i menjar en companyia de les persones que estimem.

Aliments contra l'acidesa
Pinya i el seu suc
Papaia i el seu suc
Suc de col
Suc de patata
Patata bullida o asada, en puré
Plàtan i banana
Civada
Tapioca
Arròs cuit
Blat de moro cuit
Tofu (si es tolera bé, però consultar en embaràs)
Xirimoia
Olis (els aliments greixosos no son recomanats, però si l'oli d'oliva)
Pastanaga, albercocs, pressecs, carbassa, mango
Alvocat
Chucrut (col fermentada)
Genjibre (en embaràs no és aconsellable)
Llevat de cervessa
Germen de blat

Aliments no recomanats per l'acidesa
begudes alcoholiques
begudes en gas: sifo, refrescs, coles
Begudes estimulants: cafe, te, mate, cola
Refrescs
Xocolata
Aliments molt greixos: mayonesa, mantequilles, margarines, llet, formatges curats, pastissos
All i ceba
Tomàquet
Carn per ser un aliment molt proteic, però tampoc treure'l de la dieta ja que és interessant per el ferro, sobretot en casos d'embaràs.
Pendre'l barrejat amb aliments que millorin acidesa (liista anterior).
Excés de sucres: aliments precuinats, galetes, pastissos, caramels, etc
Cítrics (tronges, llimones, llimes, mandarines)
Gelats (el fred intens produeix vasconstricció i falta de rec sangiono de la mucosa de lestomac, però això en casos que hi hagi una gastritis). En tot cas, no abusar-ne per l'excés de sucres i si són molt gelats.
Especies picants
Llet (al principi calma l'acidesa però fa un efecte rebot posterior)
Menta pot ser causant de l'acidesa.

Tot dependrà de cada cas en particular, sobretot estar relaxat mentre es menja i si ens estirem al llit o al sofà, no repenjar-nos sobre el cantó dret (perquè és fàcil que els aliments pujin cap a l'esòfag) . Millor dormir sobre el cantó esquerre si fa poc que s'ha menjat.

Plantes antiespasmodiques i digestives:
Menta
Hierba Luisa
Poleo
Manzanilla
Rabo de gato (cicatritzant a nivell digestiu)
Condurango (protectora de la mucosa fástrica, cicatritzant, estomacal)
Regalèssia (en embaràs millor no donar-ho, tot i així consultar-ho). --> es antiulcerosa, antiinflamatoria, cicatritzant, antiespasmodica
Farigola (antiinfecciós)
Propolis (antiinfecciós, antiinflamatori)
Arcilla (protegeix la mucosa, antiinflamatoria)
Aloe Vera (cicatritzant)

OLIGOTERAPIA: --> hi ha uns comprimits que es venen de Soria Natural (casa comercial) PHO. Millor pendre-ho abans dels àpats i si hi ha dolor durant es menja. Però preguntar a la herboristeria perquè cada un té una funció diferent.

En embaràs crec que no hi ha contraindicació, però consultar-ho!


Si hi ha inflamació de les mucoses del esòfag: Cobre (antiinfecicós, atiinflamatori)
manganes- cobre (antiinfecciós, antiinflamatori). Son dos oligoelements junts.
zinc (protegeix i renova les mucoses)
cobre-or-plata (antiinflamatori, estimula el sistema inmunològic)

Vitamines i bioflavonoides
vitamina B2: manté la integritat de les mucoses, les conserva i les repara
vitamina B6: manté la integritat de les mucoses, les conserva i les repara
vitamina C: consolida els capilars de les genives i de les mucoses, antihemorràgica
vitamina A: antiinfecciosa i reforça les mucoses
vitamina E : protegeix i renova les mucoses
vitamina K: antihemorràgica
Bioflavonoides: juntament amb la vitamina C ajuda a curar i a prevenir que les mucoses sangrin. Son a més, antiinflamatoris, antiinfecciosos i antioxidants.