16.4.09

Les mil meravelles de la vitamina C


IMPORTANT La vitamina C és una vitamina essencial, és a dir, nosaltres no la podem produir sinó que necessitem prendre-la de la dieta a diari i aquesta la trobem en aliments d’origen vegetal (no animal). Està demostrat que la persona que pren vitamina C viu millor i més anys.

· Augmenta les defenses (sistema immunològic) ; ajuda a cicatritzar ferides i ademés és antibacteriana.

· És responsable del bon funcionament del nostre cos, funciona com a antioxidant- antienvelliment—malalties relacionades amb el cor i els càncers i protegeix a la vitamina A, E i algunes del grup B, però també hi ha estudis que diuen que la vitamina C pot ajudar en demències com l’Alzheimer o malalties com l’esclerosi múltiple i la fibromialgia. Ajuda a millorar el pronòstic d’úlceres gàstriques com també ajuda a frenar el màxim l’avanç del Parkinson.

· Com antioxidant que és, elimina els radicals lliures que es produeixen degut al consum de productes càrnics i embotits que contenen nitrits i nitrats.

· Participa de forma activa en la desintoxicació del fetge.

· Gràcies a ella produïm col·lagen, i això se'n beneficiarà la salut òssia, muscular i dels vasos sanguinis. Ens interessa en casos de arteriosclerosis, colesterolemies, cardiopaties.

· Té propietats antihistamíniques, cosa que s’indica en casos de sinusitis (inflamació del sinus), al·lèrgies i d’atacs d’asma.

· A partir d’ella també produïm neurotransmissors i hormones. Resulta interessant en casos d’irritabilitat, depressió (serotonina).

· Ajuden a mantenir bona salut de les genives, a que no s’inflamin, ni sangrin i es tornin d’un color fosc. La deficiència de vitamina C pot produir gingivitis.

· Ajuda que el ferro s’absorbeixi millor, sobretot el que ve de fonts vegetals.

· Millora la visió i preveu la formació de cataractes o glaucoma.

· Disminueix la tensió arterial. Ajuda a fluïdificar la sang.

· És laxant. Indicat en persones que tingui estrenyiment ocasional o crònic.

· Augmenta la producció de estrògens durant la menopausa.

· Ajuda a prevenir o a millorar afeccions de la pell com la psoriasis o èczemes.

· Ajuda al pronòstic de diabetis de tipo II.


Es recomana per arribar als nivells de vitamina C a diari: pendre 2 peces de fruita al dia (taronja, kivi, plàtan, mandarines, albercocs, caquis, maduixes..) i dos-tres racions de verdures en els àpats principals (dinar i sopar) com la carbassa, col, bróquil, pebrot verd i vermell, cogombre, api, julivert, tòmàquets.. tots ells rics en vitamina C.

2 comentaris: